De leermethode

Luc Temmerman verzorgt de begeleiding in het TaichiCenter. Hij heeft een jarenlange taichi-ervaring en bekwaamt zichzelf verder in diverse scholen. Hij leert de bewegingen stap voor stap aan en herhaalt ze in elke les.  De methode is gebaseerd op respect voor ieders individuele talenten en beperkingen, waardoor niemand zijn/haar grenzen hoeft te overschrijden.

Hij is voortdurend op zoek naar het verbeteren van de leermethode, zodat taichi bevattelijker wordt voor de deelnemers. Hij past het niveau aan aan hun mogelijkheden, waardoor het voor iedereen mogelijk wordt op eigen tempo te volgen en in positieve zin te evolueren.

Mensen met interesse voor taichi kunnen zich aansluiten bij vooraf geplande opleidingen of een opleiding op maat aanvragen.

 

Taichi haakhand

Het center

Het TaichiCenter draagt in zijn naamgeving het begrip “center”, dat meerdere betekenissen heeft, met name een plaats van samenkomst in functie van een activiteit enerzijds en het “middelpunt” of “bewustzijn” anderzijds.

Plaats van samenkomst

Het is enerzijds synoniem van “centrum”, een plaats van samenkomst in functie van een activiteit.

Middelpunt & bewustzijn

Het bewustzijn van “het midden” is bij taichi één van de kernpunten.  Het midden leidt de bewegingen en het bovenlichaam volgt. In het Oosten gebruikt men de term (onderste) “dantian” of “tantien”, die zich drie vingerbreedtes onder en twee vingerbreedtes achter de navel situeert, en wordt beschouwd als een opslagplaats van energie.

Taichi armbeweging

Een haalbare bewegingskunst

Herhaling, bijsturing en uitleg zijn basiselementen van de begeleiding in het TaichiCenter, zodat taichi haalbaar is voor iedereen met interesse. Het is de bedoeling de bewegingen gaandeweg te verfijnen, maar de basisgedachte is dat perfectie niet bestaat.  Elke beoefenaar voert zijn/haar beste beweging uit op het moment van bewegen.

Elke vorm van competitie wordt vermeden.  Taichi is een groepsgebeuren met aandacht voor de mogelijkheden van elk individu.  Daardoor alleen al is taichi maatschappelijk vrij uitzonderlijk.  Het is niet de bedoeling “beter” te zijn dan anderen of “de beste” te zijn.  Iedereen oefent volgens de eigen mogelijkheden en capaciteiten en gaandeweg wordt iedere beoefenaar beter dan zijn vorige zelf. Hierdoor voelen deelnemers zich snel thuis in het TaichiCenter.

Taichi voetpositie